sábado, 11 de marzo de 2017

ÖNSKELISTA: FRI FRÅN TVÅNG


200 000 svenskar lider av tvångs­syndrom.
Då har det gått så långt att det ­påverkar det vardagliga livet.
- Det förstör ofta för jobb och det sociala livet, säger psykologen och psykoterapeuten Mia Asplund.

- Studier visar att ungefär 200 000 svenskar har tvångssyndrom, OCD. Då påverkar tankarna din vardag och förstör ­ofta för jobb och socialt liv. Då tar tankarna och tvångshandlingarna upp minst en timme om dagen, säger Mia Asplund, psykolog och psykoterapeut, som tillsammans med psykologen Elin-Love Rosengren har skrivit boken ”Fri från tvång”.
Känslan av att alltid vilja ha kontroll är vanlig.

Personer med tvångstankar kämpar hårt för att få bort tankarna, medan personer utan tvång inte lägger så stor vikt vid dem.
Hon berättar att det har gjorts studier på innehållet i tvångstankar och innehållet i tankar hos personer utan tvångsproblem. Då har man sett att de inte skiljer sig åt. Det är hur man upplever och påverkas av tankarna som är olika.
–Om man har tvång så har det skapats en koppling mellan en tanke och ett starkt obehag.
Det är därför man tar till tvångshandlingar för att lugna ned sig. Tvångstankar är inte logiska utan baseras på känsla. Att något känns farligt tas som en signal för att det faktiskt är farligt.
Det är vanligt att man försöker tänka bort dem genom att fokusera på annat eller att rabbla en bön eller en ramsa.
–Jag tycker att man ofta kan beskriva tvång som ett beteende som gått över styr. Många patienter skäms över sina problem. De upplever sig som psykfall. Även om tvång kan verka skruvat så går det att förstå. Genom att göra på ett visst sätt som minskar obehaget. Så gör vi alla då vi människor inte vill känna obehag. Ofta eskalerar behovet. Till slut står du i duschen i flera timmar, i värsta fall, säger Mia Asplund.
Troligen förklarar en kombination av biologiska faktorer och inlärning varför vissa får tvångssyndrom. Man lär sig förknippa en viss situation med obehag.
–Det man kan säga med större säkerhet är varför tvång vidmakthålls. Det är vad kbt-behandlingen bygger på, det som kallas operant inlärning. Genom att ta till en tvångshandling så minskar ångesten.
Det är som att ta en huvudvärkstablett när man har ont i huvudet. Nästa gång ökar chansen att du gör samma sak igen för att få bort det onda. Behandlingen handlar därför delvis om att få hjärnan att lära om.
–Kognitiv beteendeterapi handlar om att gå emot ångesten och på så sätt få nya erfarenheter av att man kan stå ut med ångest och att det man tror ska hända allt som oftast inte händer. Det är inte lätt. Förhoppningsvis kan vår bok vara en skjuts in i ordinarie behandling för den som behöver mer hjälp, säger Elin-Love Rosengren.
Psykologerna är väldigt noggranna med att påpeka att tvångssyndrom inte har med intelligens att göra. Det är inte logiskt, det är känslostyrt. Ångest är en viktig känsla som vi behöver för att välja rätt i livet. Men ibland leder den fel.
–Personer med ångest har ett överkänsligt alarmsystem. De reagerar lite för ofta. Men någonstans har det funnits ett överlevnadsvärde i det, säger Mia Asplund.

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
lkifnñuoo`cm32mffpopñw2r9j'f'`9j`1onfo`gnvñ-WGNÑgnF´lfnl Q´NFNODo0pñolnfnl

No hay comentarios:

Publicar un comentario