sábado, 24 de marzo de 2018

HUMMER THERMIDOR

Till 1 HUMMER THERMIDOR:

1st 600 grams hummer (frusen kan användas, men jag föredrar en färsk, lefvande en)
TILL THERMIDOR-SÂS
300 ml/1 och ett halvt glas fiskbuljong
3 msk riven parmesan eller padano
2 msk kaffegrädde/matlagningsgrädde
2 msk vitt vin (helst chardonnay)
2 msk konjak
2 msk äkta smör
2 msk hackad persilja (helst färsk)
1 msk citronsaft
1 och en halv tsk dijon-senap (mâste vara dijon)
TILL BÉCHAMEL/VITSÂS
2 msk äkta smör
vetemjöl
mellanmjölk

Tina hummern (om fryst) eller koka den röd (om levande). Om du kokar en levande hummer (vilket rekommenderas), spara pâ spadet, i vilket, medan du kokade den, slängde i en tärning fiskbuljong. Den buljongen berikad med hummer är till att laga thermidor-sâsen.
Sätt ugnen pâ 200 plusgrader Celsius.
Klyv hummern mitt itu pâ längden.
Holka ut skalet och klorna. Släng klorna, men spara kroppsskalet. Och hummerköttet, förstâs.
Finhacka hummerköttet och lägg det tillbaks i halvorna av skalet, som du har lagt i en smord ugnsform. Kom ihâg att spara skalet, ty hummern ska gratineras i sitt eget skal.
Laga vitsâsen med smör och mjöl och häll i lite mjölk i taget (efter flera Lina-recept känner ni säkert till lagningsrutinen)
Laga thermidorsâsen: smält smöret till sâsen i en kastrull och addera fiskbuljong, vitt vin, konjak och grädde (etanol dunstar med värmen), UTAN att det kokar och tills hälften av vätskan har dunstat. Tillsätt dâ dijon, persilja och citronsaft.
Häll thermidorsâs över hummerhalvorna. Häll därefter vitsâs och riven parmesan/padanost pâ.
Gratinera i 5 minuter. INTE MER ÄN FEM. Ta tiden.
Voilà! Ta hummer thermidor ur ugnen. Lât svalna lite grann, men serveras varmt.



No hay comentarios:

Publicar un comentario